Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2010

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΔΑΣΚΑΛΩΝ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ 3ΗΣ Ε.Π. Ν. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ (ΑΡΝΑΙΑ)

Βραβείο στο Δημοτικό Σχολείο Μεγάλης Παναγίας για τη δημιουργία ιστοσελίδας με θέμα
"Μεγάλη Παναγία ένα ευλογημένος τόπος"
Τη σχολική χρονιά 2009-2010 το Δ2 τμήμα του Δ.Σ. Μεγάλης Παναγία με δάσκαλο τον κ. Ιωάννη Κίκα  συμμετείχε στο 2ο Διαδικτυακό Διαγωνισμό ΕΕΕΠ-ΔΤΠΕ με θέμα: «Μεγάλη Παναγία ένας ευλογημένος τόπος» Μετά την ολοκλήρωση των αξιολογήσεων πήρε το 2ο βραβείο στην κατηγορία «αξιοθέατα»


Το Δ.Σ. Μεγάλης Παναγίας συμμετείχε στον εορτασμό των πέμπτων γενεθλίων του eTwinning.

Η εργασία μας βρίσκεται στη διεύθυνση http://diagonismos2010.com/dsmegalispanagias
Τραγούδια, χορευτικά, μπαλόνια, πανό, τούρτα γενεθλίων και πολύ κέφι δημιούργησαν μία όμορφη ατμόσφαιρα στον προαύλιο χώρο του σχολείου μας.

Όλη η εκδήλωση βιντεοσκοπήθηκε και φιλοξενείται σε χώρο του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου στη διεύθυνση http://vod.sch.gr/video/view/803.html


Γομάτι- Πορεία μέσα στο χρόνο

Η εργασία αυτή είναι ένα ταξίδι στο παρελθόν. Προσπαθήσαμε να εμβαθύνουμε στα ιστορικά γεγονότα για την αυτογνωσία μας. Την ιστορία που έγραψαν οι άνθρωποι μας – οι μακρινοί συγγενείς μας- μέσα από σκληρούς αγώνες και σπουδαία για τον τόπο μας γεγονότα.

Η ιστορία του χωριού μας, οι εικόνες, τα χρώματα, οι ήχοι, οι μυρωδιές του τόπου μας, ο κυματισμός της θάλασσας μας, ο βουνίσιος αέρας, μπορούν να γίνουν αφορμές για να αφήσουμε ελεύθερο το συναίσθημα μας και να εκδηλώσουμε την αγάπη μας για το μικρό, αλλά με απαράμιλλες φυσικές χαρές χωριό μας, το Γομάτι μας.
Θα μιλήσουμε για την Ιστορία και την Τοπογραφία του χωριού μας, θα δείξουμε μέσα από την Λαογραφία τα:
Επαγγέλματα
Συνταγές φαγητών
Συνταγές γλυκών
Πανηγύρια
Μύθοι και ιστορίες
Τραγούδια
Ήθη και έθιμα
Και θα εκθέσουμε Φωτογραφίες από παλιά σκευή και αντικείμενα οικιακής χρήσης
Λίγα λόγια από τη δασκάλα της τάξης κ. Ανδριάνα Σερδά
Είναι μια δουλειά που ξεκίνησε μετά από ερωτήσεις και την περιέργεια των μαθητών να μάθουν για τις ρίζες τους, για το παλιό χωριό τους, για την καθημερινότητα των προγόνων τους και για την πολιτιστική κληρονομιά που τους άφησαν οι πρόγονοι τους και ακούν τώρα από τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.
Η εργασία εντάχθηκε στα μαθήματα της γλώσσας, Ιστορίας, Γεωγραφίας, Λαογραφίας και Θρησκευτικών. Εργαστήκαμε σε 3 ομάδες: 1η ομάδα: από τους Γλυκερία, Μιχαήλ, Νίκο, Άννα, η 2η ομάδα από τους: Ελένη, Γιώργο, Κατερίνα, Ανάργυρος και η 3η Ομάδα από τους: Κωνσταντίνο, Μάγδα, Έλενα, Τένια.
Οι ομάδες εργάστηκαν συντονισμένα, έφεραν υλικά, ρώτησαν μεγαλύτερους, βρήκαν πηγές πληροφοριών, κατέγραψαν τις πληροφορίες, φωτογράφησαν το υλικό (ένα δείγμα του οποίου βλέπετε στο παρακάτω βίντεο). Για να μην αδικήσουμε κανέναν και να είμαστε ακριβείς, πολύτιμο υλικό πήραμε από:
1. το βιβλίο του συγχωριανού των παιδιών Σταύρου Κλειδαρά με τίτλο: "Το Γεφύρι που μας περνά στο παρελθόν μας."
2. Από βιβλία Χρονικά της Χαλκιδικής της Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής
3. Αφηγήσεις από γιαγιάδες και παππούδες των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: